Jadłospis 18-22 sierpnia
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK | |
PONIEDZIAŁEK 18.08 | Kasza manna na mleku (200g),pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), pasta z jajka na twardo z rzodkiewką i szczypiorkiem, ser biały, papryka, herbata z cytryną, woda II śniadanie: sok marchew-jabłko, chrupki kukurydziane | Zupa grochowa z ziemniakami (250g), kluski leniwe (200g), tarta marchewka z jabłkiem, kompot wiśniowy(200ml), woda | Kanapka z pieczywa mieszanego z masłem, szynkowa, pasta z fasoli, ogórek kiszony, rzodkiewka, herbata z cytryną, woda śliwka |
alergeny | 1,3,7 | 1,3,7,9 | 1 |
WTOREK 19.08 | Płatki owsiane na mleku (200g), pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), krakowska parzona, ser żółty, sałata, ogórek, papryka, herbata z cytryną, woda II śniadanie: jabłko, | Zupa kalafiorowa z ziemniakami (200g), makaron pełnoziarnisty (50g), pieczeń rzymska w sosie własnym (60g), sałata lodowa w sosie ziołowym (60g), kompot wiśniowy, woda | Ciasto ” Zebra” -wypiek własny (60g), herbata owocowa (200 ml), woda arbuz |
alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,3,7 |
ŚRODA 20.08 | Płatki kukurydziane z mlekiem (200g),pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), pasta z tuńczyka, ser żółty, ogórek kiszony, herbata z cytryną, woda II śniadanie: sok marchew-jabłko, chrupki kukurydziane | Barszcz biały z ziemniakami (250g), filet z kurczaka w słodko-kwaśnym sosie warzywnym (80g), ryż (50g), brzoskwinia, kompot z czarnej porzeczki (200ml), woda | Serek waniliowy własnej produkcji (120g), bułka z masłem, herbata z cytryną, banan |
alergeny | 1,3,4,7 | 1,7,9 | 1,7 |
CZWARTEK 21.08 | Lane kluski na mleku (200g), pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), szynka ze spiżarni, jajko, sałata, pomidor , rzodkiewka, herbata z cytryną, woda II śniadanie: jabłko, | Zupa pomidorowa z ryżem (250g), ziemniaki (100g),sznycel z indyka (60g), sałata w sosie jogurtowo-koperkowym (60g), kompot wiśniowy, woda | Koktajl truskawkowy, słomka ptysiowa |
alergeny | 1,3,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
PIĄTEK 22.08 | Płatki ryżowe na mleku (200g), pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), szynka gotowana, ser żółty, sałata, ogórek, papryka, herbata z cytryną, woda II śniadanie: sok marchew-jabłko, chrupki kukurydziane | Zupa krem z marchwi z grzankami (250g), kasza kuskus (50g), klopsiki wp. w sosie koperkowym (80g), warzywa na parze (60g), kompot z czarnej porzeczki (200ml), woda | Zapiekanki z serem, herbata z miętą i cytryną, woda arbuz |
alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
OZNACZENIE NUMERYCZNE ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH: 1. GLUTEN; 2. SKOPUPIAKI; 3. JAJA; 4. RYBY; 5. ORZESZKI ZIEMNE; 6. SOJA;
7. MLEKO; 8. ORZECHY; 9. SELER; 10. GORCZYCA; 11. SEZAM; 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY; 13. ŁUBIN; 14. MIĘCZAKI
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10