Jadłospis 2-6 czerwca
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK | |
PONIEDZIAŁEK 2.06 | Kasza manna na mleku (200g),pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), jajko na twardo, rzodkiewka, ser biały, papryka, herbata z cytryną, woda II śniadanie: jabłko | Zupa kalafiorowa z ziemniakami (250g), makaron (50g) z mięsem mielonym(70g) w sosie bolońskim, pomidorki koktajlowe, kompot wiśniowy (200ml), woda | Pizza z szynką i serem żółtym -wypiek własny (60g), herbata (200 ml), woda truskawki |
alergeny | 1,3,7 | 1,7,9 | 7 |
WTOREK 3.06 | Lane kluski na mleku (200g), pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), szynka gotowana, ser żółty, sałata, ogórek, papryka, herbata z cytryną, woda II śniadanie: sok marchew-jabłko, chrupki kukurydziane | Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami (250g), kasza gryczana (150g), gulasz wp. w sosie warzywnym (60g), buraczki zasmażane (60g), kompot z czarnej porzeczki, woda | Waniliowy deser twarogowy własnej produkcji (120g), bułka z masłem , herbata z cytryną, banan |
alergeny | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,7 |
ŚRODA 4.06 | Płatki kukurydziane z mlekiem (200g),pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem, szynkowa, ogórek kiszony, papryka, herbata z cytryną, woda II śniadanie: jabłko | Ryżanka (250g), ziemniaki (150g), kotlet schabowy(60g), ogórek w sosie jogurtowo-koperkowym (60g), kompot wiśniowy (200ml), woda | Galaretka owocowa, herbatniki, woda z cytryną, |
alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
CZWARTEK 5.06 | Płatki owsiane na mleku (200g), pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), krakowska parzona, ser żółty, sałata, ogórek, papryka, herbata z cytryną, woda II śniadanie: sok marchew-jabłko, wafle ryżowe | Barszcz ukraiński z ziemniakami (250g), pierś z kurczaka w sosie śmietanowym(80g), ryż (50g), marchewka w plastrach gotowana na parze (50g), kompot z czarnej porzeczki (200ml), woda | Kasza manna na gęsto z musem truskawkowym (150g) |
alergeny | 1,3,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
PIĄTEK 6.06 | Płatki ryżowe na mleku (200g), pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), szynka ze spiżarni, jajko na twardo, sałata, ogórek, papryka, herbata z cytryną, woda II śniadanie: jabłko | Zupa pomidorowa z makaronem (250g), ziemniaki (100g), kotlet z ryby (60g), surówka colesław (60g), kompot wiśniowy(200ml), woda | Kanapka z pieczywa mieszanego z masłem, ser żółty, pasta z fasoli, ogórek kiszony, rzodkiewka, herbata z cytryną, woda banan |
alergeny | 1,3,7 | 13,4,7,9 | 1,7 |
OZNACZENIE NUMERYCZNE ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH: 1. GLUTEN; 2. SKOPUPIAKI; 3. JAJA; 4. RYBY; 5. ORZESZKI ZIEMNE; 6. SOJA;
7. MLEKO; 8. ORZECHY; 9. SELER; 10. GORCZYCA; 11. SEZAM; 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY; 13. ŁUBIN; 14. MIĘCZAKI
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10