Jadłospis 13-17 listopada
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK | |
PONIEDZIAŁEK 13.11 | Płatki kukurydziane z mlekiem (200g),pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), pasztet pieczony, ser żółty, papryka, ogórek, herbata z cytryną, woda II śniadanie: jabłko | Zupa koperkowa z ziemniakami (250g), ziemniaki ( 100g),bitki wp. w sosie warzywnym (60g), buraczki zasmażane (60g), kompot wiśniowy, woda | Zapiekanki z pieczywa pełnoziarnistego z serem , herbata z miętą i cytryną, woda mandarynka |
alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
WTOREK 14.11 | Płatki owsiane na mleku (200g), pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), polędwica sopocka, pasta z soczewicy, sałata, papryka , rzodkiewka, herbata z cytryną, woda II śniadanie:: sok marchew-jabłko, cripsy | Krupnik z ziemniakami (250g), makaron (50g) z mięsem mielonym(70g) w sosie bolońskim, sałatka z ogórka kiszonego, kompot z czarnej porzeczki (200ml), woda | Ciasto marchewkowe -wypiek własny (60g), kakao (200 ml), woda banan |
alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,3,7 |
ŚRODA 15.11 | Kasza manna na mleku (200g),pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem , ser żółty, ogórek kiszony, herbata z cytryną, woda II śniadanie: jabłko | Zupa krem z dyni z grzankami (200g), ziemniaki (100g),sznycel z indyka (60g), sałata w sosie jogurtowo-koperkowym (60g), ), kompot wiśniowy, woda | Makaron (150g) z polewą jogurtowo-śmietanową |
alergeny | 1,4,7 | 1,3,9 | 1,7 |
CZWARTEK 16.11 | Lane kluski na mleku (200g), pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), szynka gotowana, jajko, sałata, pomidor , rzodkiewka, herbata z cytryną, woda II śniadanie: sok banan-jabłko, wafle ryżowe | Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g), ryż (50g), pulpety drobiowe w sosie koperkowym (80g), mix fasoli szparagowej z masłem, posypana sezamem (60g), kompot z czarnej porzeczki (200ml), woda | Bułka z masłem, herbata z cytryną, woda, banan |
alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
PIĄTEK 17.11 | Płatki ryżowe na mleku (200g), pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g),krakowska parzona, ser żółty, sałata, ogórek, papryka ,herbata z cytryną, woda II śniadanie: jabłko | Zupa grochowa z ziemniakami (250g), kluski leniwe (200g), tarta marchewka z jabłkiem, kompot wiśniowy(200ml), woda | Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony pasta z fasoli, sałata, ogórek, papryka ,herbata z cytryną, woda mandarynka |
alergeny | 1,7 | 1,3, 7,9 | 1,7 |
OZNACZENIE NUMERYCZNE ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH: 1. GLUTEN; 2. SKOPUPIAKI; 3. JAJA; 4. RYBY; 5. ORZESZKI ZIEMNE; 6. SOJA;
7. MLEKO; 8. ORZECHY; 9. SELER; 10. GORCZYCA; 11. SEZAM; 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY; 13. ŁUBIN; 14. MIĘCZAKI
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10